Piękne, mocne paznokcie to efekt właściwej pielęgnacji oraz doboru odpowiednich suplementów. Tajemnica zdrowych paznokci tkwi przede wszystkim w dostarczaniu do organizmu wszystkich potrzebnych witamin. Jakie witaminy na paznokcie należy włączyć do swojej codziennej diety, aby nasze paznokcie były idealne?
Jak niedobór witamin wpływa na stan paznokci?
Mocne, niezniszczone paznokcie są ozdobą dłoni. Jednak ich stan stanowi jednocześnie wyznacznik zdrowia organizmu. Kłopoty z paznokciami często są sygnałem niedoboru witamin i minerałów, a w niektórych przypadkach nawet ogólnych chorób. Kruche, łamliwe i słabe płytki, rozdwajające się końcówki lub nieestetyczne przebarwienia powinny stać się dla nas sygnałem, że być może powinniśmy zmienić swój codzienny jadłospis i zadbać o suplementację.
Złą kondycję paznokci warto skonsultować z dermatologiem (zwłaszcza, gdy wiemy, że nie jest ona spowodowana zdjęciem paznokci akrylowych, tipsów czy zaniedbaniami w pielęgnacji).
Jakich witamin potrzebują nasze paznokcie?
W suplementach diety, które mają wzmocnić paznokcie zawarte jest kilka podstawowych witamin. Do ich prawidłowego wzrostu niezbędna jest witamina A, C, E, PP, H (biotyna). Istotne są witaminy z grupy B – B1, B2, B6 oraz B12. Cenny jest również beta-karoten oraz L-cysteina. Wiele preparatów na paznokcie dodatkowo wzbogaca się wyciągiem ze skrzypu polnego.
Za właściwą kondycję paznokci odpowiadają również minerały:
- cynk
- magnez i żelazo
- jod
Wpływ witaminy A na paznokcie
Witamina A powszechnie kojarzona jest z cennym składnikiem potrzebnym do właściwej kondycji wzroku. Jednocześnie, wpływa ona także na nawilżenie płytki paznokciowej i jej odpowiednią strukturę (gładkość). Brak tej witaminy powoduje osłabienie płytki, sprawia, że paznokcie zaczynają się łamać i pękać.
Witaminę A można znaleźć w suplementach diety dostępnych w aptece. W naturalnej postaci ma ona przede wszystkim postać beta-karotenu. Jego bogatym źródłem jest marchewka. Beta-karoten znajdziemy także w: ziemniakach, dyni, pomidorach, zielonych warzywach, kapuście pekińskiej, natce pietruszki, szczypiorku, koperku, sałacie, brokułach, czerwonej papryce oraz wiśniach i pomarańczach. Porcji potrzebnej witaminy A dostarczy nam również wątróbka (wieprzowa, wołowa).
Wpływ witaminy C na paznokcie
Witamina C podnosi odporność i zapobiega stanom zapalnym. Wzmacnia ona płytkę paznokci i wpływa na lepsze przyswajania żelaza.
Aby uzupełnić jej niedobory, warto sięgać po:
- owoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny, grejpfruty)
- melony i ananasy
- porzeczki, truskawki
- maliny i jeżyny
- warzywa (brukselkę, kalafior, cebulę, brokuły, groszek, szparagi)
Wpływ witaminy E na paznokcie
Składnik ten często nazywany jest „eliksirem młodości”. Witamina E chroni przed działaniem wolnych rodników i stymuluje lipidy międzykomórkowe do odbudowy. Pozytywnie wpływa ona na naczynia krwionośne, co poprawia mikrokrążenie pod płytką paznokcia. Warto jednak wiedzieć, że nadmiar witaminy E może być przyczyną żółknięcia płytki paznokci.
Witaminę E zawiera wiele produktów pochodzenia roślinnego. Można ją znaleźć m.in. w olejach roślinnych, orzechach włoskich i ziemnych, migdałach oraz nasionach i kiełkach zbóż. Cennym źródłem witaminy E są zielone warzywa – m.in. szpinak, kapusta, sałata. Do codziennej diety warto wkomponować dodatkowo wątróbkę, jaja i mleko, które także zawierają witaminę E.
Wpływ witaminy H na paznokcie
Witamina H to biotyna. Często określana jest ona „witaminą piękna”. Dlaczego? Ponieważ biotyna bezpośrednio wpływa na proces odbudowy paznokci (jest polecana przy łamliwych, kruchy płytkach) oraz włosów.
Składnik ten znajdziemy między innymi w: serach, żółtkach jaj, wątróbce, orzechach, marchewce, pomidorach, szpinaku oraz grzybach. Niestety są to śladowe ilości. Dlatego poważny brak biotyny należy uzupełnić za pomocą odpowiedniego suplementu (braki witaminy H często spowodowane są kuracją antybiotykami, dlatego paznokcie po chorobie mogą stracić swój dawny blask).
Wpływ witaminy PP na paznokcie
Witamina PP (niacyna) reguluje procesy zachodzące w skórze. Poprawia ona stan naczyń krwionośnych, zapewnia dobrą kondycję włosów i paznokci.
Bogatym źródłem niacyny są ziemniaki, brokuły, śliwki oraz owoce awokado. Do diety warto wkomponować także wątróbkę, droższe, kiełki pszenicy oraz słonecznik.
Rola witamin z grupy B na stan paznokci
Zniekształcenia płytek paznokci, ich osłabienie i łamliwość mogą być spowodowane brakiem witamin z grupy B (B1, B2, B6 oraz B12).
Witaminy te znajdziemy w: roślinach strączkowych, zbożach, orzechach włoskich, zielonych warzywach, mleku i nabiale, jajach, drobiu, rybach oraz drożdżach.
A co z minerałami?
Paznokciom może brakować nie tylko witamin, ale i składników mineralnych.
Niedobór cynku i żelaza powoduje powolniejszy wzrost płytek. Braki krzemu skutkują łamliwością, a zbyt mało magnezu prowadzi do rozdwajania się paznokci.
Niedobory wapnia powodują pojawienie się na paznokciach białych plamek oraz kruchość płytki.
L-cysteina jest jedną z substancji występujących w keratynie, która stanowi podstawowy budulce płytki paznokciowej. Dlatego jej niedobór osłabia paznokcie. Składnik ten dostarczymy do organizmu spożywając mięso, soczewicę, groszek, jaja oraz czosnek.
Sięgaj po odżywki z witaminami
Regeneracyjne odżywki do paznokci są bogate w witaminy z grupy B, witaminę E oraz A. Dlatego zdrowy jadłospis warto połączyć z właściwą pielęgnacją.
Zdjęcia: Bigstock.com