Kurkuma – opinie i właściwości

0
369

Kurkuma: egzotyczna roślina, przyprawa, suplement diety, lek, kosmetyk. Została doceniona przede wszystkim w kuchni azjatyckiej.

Czym jest Kurkuma?

Kurkuma to popularna przyprawa pozyskiwana ze zmielonego i suszonego kłącza rośliny dziko rosnącej w Indiach. Jest gatunkiem rośliny z rodziny imbirowatych. Jej korzeń jest podobny do korzenia imbiru. Najważniejszym składnikiem decydującym o licznych zaletach kurkumy jest kurkumina. To ona nadaje przyprawie żółto pomarańczowe ubarwienie.

Skład Kurkumy

Oprócz kurkuminy, na której skupiły się liczne badania naukowców, kurkuma posiada również inne cenne składniki. Są to: skrobia, białka, tłuszcze, związki polifenolowe i olejki eteryczne. Kurkuma zawiera także w minimalnych ilościach witaminy z grupy B, A oraz K i minerały takie jak: wapń, mangan, potas, żelazo, magnez, fosfor, sód, miedź oraz cynk.

Kurkuma(Curcuma longa) – pochodzenie i uprawa

Kurkuma lub ostryż długi uprawiany w wielu krajach o klimacie tropikalnym. Roślina ta ma pochodzenie indyjskie. Do Europy trafiła w starożytności. Inne nazwy tej rośliny to: ostryż indyjski, ostryż długi, ostryż Zohary, szafran indyjski. W naszym klimacie może być uprawiana jako roślina doniczkowa.

Kurkuma i jej właściwości

Właściwości kurkumy obejmują bogate spektrum zalet prozdrowotnych, w tym również upiększających.

Najpopularniejsze właściwości kurkumy:

  • Bakteriobójcze.
  • Przeciwzapalne.
  • Wspierające układ odpornościowy.
  • Antynowotworowe.
  • Oczyszczające.
  • Pielęgnujące i odżywiające skórę.
  • Odchudzające.

Więcej właściwości kurkumy udostępniono pod adresem https://ptbo.edu.pl/ pod którym opublikowano również inne dane.

Działanie Kurkumy

Kurkuma ma zbawienne działanie dla osób cierpiących na dolegliwości trawienne, schorzenia wątroby czy trzustki. Pobudza wydzielanie żółci i enzymów trzustkowych. Naukowcy twierdzą, że właściwości kurkumy mogą przyspieszać procesy naprawcze w ludzkim mózgu, a co za tym idzie, mogą zapobiec alzheimerowi. Chroni komórki przed wolnymi rodnikami, które odgrywają ważną rolę w procesie starzenia. Licznymi badaniami potwierdzono, że kurkuma wykazuje pozytywny wpływ układ sercowo naczyniowy. Właściwości kurkumy wykorzystuje się także, w leczeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby i problemów związanych z nadwagą. Zawarta w kurkumie kurkumina łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego(PMS), depresji, demencji, poprawia funkcje poznawcze i obniża poziom cukru. Zmniejsza ryzyko pojawienia się stanów zapalnych w organizmie. Pomaga w szybszym gojeniu się ran. Hamuje infekcje wirusowe, bakteryjne grzybicze, a także powstawanie naczyń krwionośnych odżywiających nowotwór. Oczyszcza organizm z toksyn. Zapobiega wzdęciom. Kurkuma pomaga likwidować przebarwienia. Sprawia, że skóra staje się lepiej odżywiona.

Kurkuma i jej zastosowanie w przemyśle spożywczym

Właściwości kurkumy znalazły zastosowanie w daniach azjatyckich. Te z kolei słyną z pasty curry, która specyficzne zabarwienie zawdzięcza kurkuminie. W przemyśle spożywczym kurkuma wykorzystywana jest do barwienia potraw i jako naturalny środek do konserwowania żywności – E100.

Zastosowanie kurkumy w kosmetyce

Oprócz tego, że rozjaśnia przebarwienia, maseczka z kurkumy pomaga na zmarszczki. Kurkuma jest znana jako suplement diety łagodzący szereg rożnych dolegliwości, oraz jako składnik leków w leczeniu niektórych rodzajów raka. W kosmetyce kurkuma stosowana jest w kolorowych produktach do makijażu. Natomiast olejki wykorzystywane są do produkcji perfum i suplementów diety. Z kurkumy można też zrobić maseczkę.

Kurkuma i jej stosowanie

Ze względu na słabą wchłanialność kurkuminy zaleca się aplikowanie wraz z czarnym pieprzem zawierającym piperynę, która znacznie poprawia wchłanianie kurkuminy. Kurkumina stanowi zaledwie 2-5% kurkumy. Kurkuma jest powszechnie sprzedawane jako suplementy diety, w którego skład wchodzi wyżej wspomniana piperyna.

Przeciwwskazania kurkumy

Wbrew pozorom teoretycznie bezpieczna przyprawa niekoniecznie może być stosowana przez wszystkich. Powinny jej unikać osoby:

  • W ciąży, ze względu na ryzyko wystąpienia skurczów macicy i poronienie.
  • Karmiące piersią.
  • Z chorobami dróg żółciowych.
  • Z zaburzeniami krzepliwości krwi. Z tego względu lepiej unikać spożywania kurkumy przed planowaną operacją.
  • Z zaburzeniami poziomu cukru we krwi – może dojść do zbytniego obniżenia, jeśli jednocześnie stosowane są leki obniżające poziom cukru.
  • Z refluksem – może dojść do problemów żołądkowych. Kurkuma znosi działanie leków obniżających poziom kwasu żołądkowego.
  • Z endometriozą.
  • Z alergiami.
  • Pacjenci w trakcie chemioterapii powinni unikać kurkumy.
  • Mężczyźni także powinni zachować rozsądek w trakcie stosowania suplementu z kurkumy, gdyż estrogenne działanie może obniżać poziom testosteronu i mieć wpływ na płodność.
  • Nadmierne spożycie kurkumy przez osoby zdrowe może prowadzić do nudności, niestrawności, biegunki, bólu głowy.

Ciekawostka

Stosowanie kurkumy metodą podania dożylnego grozi śmiercią. W San Diego w Kalifornii, pewna amerykanka cierpiąca na atopowe zapalenie skóry, zdecydowała się na tę alternatywną metodę leczenia z wynikiem śmiertelnym.

Przepisy na stosowanie kurkumy:

Przepisy z użyciem omawianej przyprawy są łatwe i szybkie do przygotowania. Wzbogacają walory smakowe i kolorystyczne potraw.

Shot z kurkumy

Kurkumę wymieszać w łyżce wody łyżeczkę ze szczyptą pieprzu i plasterkiem cytryny. Dodanie odrobiny oleju dobrej jakości pomoże organizmowi wchłonąć dobroczynne składniki kurkumy.

Koktajl bananowy z kurkumą

Dwa banany, dwie szklanki mleka roślinnego, świeżo starty korzeń imbiru, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki kurkumy. Wszystko zblendować. Można też dodać odrobinę kardamonu.

Złoty ryż z kurkumą

Zagotuj ryż z ze szczyptą cynamonu i dodatkiem 2-3 goździków, szczyptę soli, liść laurowy, dwie łyżki oliwy i łyżeczkę kurkumy. Można podać jako przystawkę do wielu dań.

Kotleciki z kalafiora

Kawałki kalafiora podsmażyć na patelni lub upiec w piekarniku, polewając później oliwą z oliwek lub olejem kokosowym z dodatkiem imbiru, kurkumy i kminku.

Maseczka z kurkumy

Doskonałym sposobem na zastosowanie kurkumy jest zrobienie własnej maseczki na poprawę cery w domu. Należy przy tym pamiętać o założeniu rękawiczek, ze względu na silne zabarwienie. Do zmywania maseczki należy użyć maślanki lub jogurtu.

  • Miseczka, której nie będzie szkoda, ponieważ zafarbuje na żółto.
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mleka

Starannie wymieszaj i nałóż uważając na okolice oczu. Może mieć miejsce chwilowe podrażnienie. Należy natychmiast zmyć w przypadku uczucia pieczenia. W sporadycznych przypadkach kurkuma może uczulać.

Gdzie kupić kurkumę?

Na rynku kurkuma sprzedawana jest w postaci przyprawy w saszetce i świeżego korzenia. Ten można nabyć w popularnych sieciach handlowych: Lidl czy Biedronka, oraz w tradycyjnym warzywniaku. Szeroka paleta suplementu z kurkuminą występuje pod postacią kapsułek lub w postaci płynnej. Produkt dostępny jest w większości w aptek i w sklepach ze zdrową żywnością. Dostępny jest również na platformach handlowych takich jak allegro, ceneo czy olx.

Cena kurkumy

  • Cena suplementu z kurkuminą w zależności od pochodzenia, formy( płynna lub kapsułki) waha się od 50 do ponad 100 zł, a nawet 300 zł.
  • Na ten przykład na allegro:
  • Za Turmeric(100 kapsułek, preparat z kurkumą i pieprzem zapłacimy 47,99 zł.
  • Za Turmeric od BetterYou w formie innowacyjnego sprayu damy 76,20 zł.
  • Za Kurkuma BCM-95 (300 kapsułek) poniesiemy koszt rzędu.

W przypadku produktu w postaci sproszkowanego korzenia cena kurkumy przedstawia się następująco:

  • Za 50g kurkumy – koszt wynosi 5, 89 i 10,89 zł.
  • Za 100g kurkumy bio – damy 37,99 zł.

Cena kurkumy w postaci korzenia kształtuje się od około 18,90 zł do 86,27 zł za kilogram.

Opinie o działaniu kurkumy

Kurkuma w Internecie ma pozytywną opinie. Preparaty zawierające kurkuminę spotykają się z powszechnym uznaniem. Szczególnie zainteresowanie budzą te, z większą wchłanialnością. Specyfik skupia uwagę kobiet, ze względu na odchudzające działanie kurkumy.

Podsumowanie

Z medycznego punktu widzenia stosowanie kurkumy przynosi więcej benefitów niż zagrożeń. Należy jednak pamiętać, aby używać jej z rozwagą. Działanie kurkuminy(jednego ze składników kurkumy) wspiera jej stosowanie w połączeniu z tłuszczem dobrej jakości i piperyna zawartą w czarnym pieprzu. Minusem jest zdolność kurkumy do farbowania naczyń i skóry. Mimo to, warto wprowadzić stosowanie kurkumy i przeżyć kulinarną przygodę.